Čaj má historii, která sahá až tisíce let zpět. Je to jeden z nejstarších nápojů vůbec. Jeho příprava v historii se samozřejmě liší od toho, jak připravujeme čaj dnes. Našim starým předkům se mohlo o porcovaném čaji v pytlících jen zdát. Dnes si každý může připravit čaj podle svého gusta, ať už má rád zelený, černý, ovocný nebo bylinkový. Jaké jsou ale rozdíly mezi sypaným a porcovaným čajem? Dá se vůbec říct, že by byl pro nás jeden z nich lepší než ten druhý, nebo záleží čistě na našich preferencích přípravy?
Sáčkový čaj
Sáčkový čaj je čaj, který je balený do malých, obvykle papírových sáčků. Je populární zejména pro svou pohodlnost a rychlost přípravy. Sáček s čajem stačí jen vložit do hrnku, zalít horkou vodou a nechat chvíli louhovat. Poté máte hotový čaj, který můžete okamžitě pít.
Mezi výhody sáčkového čaje patří určitě již zmíněná pohodlnost. Můžete si ho připravit prakticky kdekoliv a kdykoliv. Nevyžaduje totiž žádné speciální vybavení. Příprava je navíc extrémně rychlá, trvá jen několik málo minut, takže je ideální pro ty, kteří spěchají. Plusem je také široký výběr sáčkových čajů, ať už v obchodě čaji nebo v supermarketech. Má samozřejmě ale i své nevýhody. Nevýhodou je menší kvalita čajových lístků, jelikož jsou často pro účely sáčkového čaje nadrceny na prach. To ovlivňuje výslednou chuť a aroma. Máte také omezenou kontrolu nad množstvím čaje a přesným časem louhování.
Sypaný čaj
Sypaný čaj je v podobě volných lístků, které si odměříte a připravíte pomocí čajového sítka. Obecně se sypaný čaj považuje za kvalitnější volbu, pokud si vyberete ten správný a kvalitní čaj, jako jsou sypané čaje Darka shop. Výhodou je tedy jeho kvalita. Sypaný čaj obsahuje celé lístky čaje, takže si uchovává více chuti a aroma. Kvalitní sypaný čaj vám nabídne intenzivnější chuťovou zkušenost. Máte také větší kontrolu nad přípravou. Víte přesně, kolik si dáváte čaje a dle toho odhadnete, jak je ho třeba dlouho louhovat. Je také více ekologický, jelikož odpadnou plastové obaly, do kterých bývají jednotlivé sáčky čaje vloženy. Jsou tu ale také jisté nevýhody. Příprava sypaného čaje je zdlouhavější a náročnější, a potřebujete k ní také další vybavení, jako je třeba čajové sítko.